Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-ze-stacji-kolejowej-w-Rangunie
Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie
Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Birma
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru o długości 3 cm
2 ostre czerwone papryczki
2 łyżki cukru
5 łyżek soku z limetki
3 łyżki sosu rybnego
olej z orzeszków ziemnych
pęczek świeżej kolendry
Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, obieramy z resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w kostkę na jeden kęs. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Mieszamy razem czosnek, imbir, papryczki, cukier, sok z limetek i sos rybny, aż cukier się rozpuści. Mięso kurczaka wkładamy do miski, lekko solimy i polewamy łyżką sosu. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W woku rozgrzewamy pół szklanki oleju. Wrzucamy mięso - nie całe naraz, trzeba to zrobić porcjami - i smażymy na ciemnozłoty kolor, mieszając. Usmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Sos przelewamy do miseczki i stawiamy na dużym talerzu. Dokoła kładziemy usmażone mięso, przetykając je gałązkami kolendry.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024