W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak z parmezanem, a cukinia z cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak z parmezanem, a cukinia z cytryną

Po prostu lekkie, nowoczesne danie na obiad czy kolację. Z gatunku "mała rzecz, a cieszy".

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • czerwona cebula
  • 2 nieduże cukinie
  • oliwa z oliwek
  • 2 pomidory
  • cytryna
  • garść listków bazylii
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 surowe białko
  • 50 g świeżo startego parmezanu

Kurczak z parmezanem, a cukinia z cytryną - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukiniom odcinamy końce, resztę kroimy w cienkie plasterki. Pomidory kroimy w ósemki. Z połowy cytryny wyciskamy sok, drugą połowę kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebule i cukinię. Smażymy kilka minut, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodajemy pomidory, sok z cytryny, listki bazylii oraz trochę soli i pieprzu. Smażymy dalej, ale krótko - tylko tyle, żeby pomidory się zagrzały. Gotową jarzynkę zestawiamy z ognia. Pierś z kurczaka (umytą i osuszoną) dzielimy na 2 części. Każdą część kroimy horyzontalnie na 2 sznycle. Solimy (lekko) i za przeproszeniem pieprzymy (mocniej). Białko lekko ubijamy widelcem - nie na pianę, ale żeby się lekko skotłowało i spieniło. Parmezan wysypujemy na płaski talerz. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Sznycelki maczamy w białku i obtaczamy w parmezanie. Kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie mięso powinno być usmażone, a panierka ciemnozłota i chrupiąca. Sznycelki podajemy przyozdobione plasterkami cytryny, z cukinią jako dodatkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak z parmezanem, a cukinia z cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kurczak z parmezanem, a cukinia z cytryną przepisy:

  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Shoarma z kurczaka Shoarma z kurczaka
    Wprawdzie nie będzie to shoarma (gyrros, kebab) ścinana nożem z wielkiego stosu mięsa obracającego się na pionowym rożnie, będzie jednak dobrze przyprawiona i na pewno równie dobra - a pewnie nawet i lepsza, bo domowa.
  • Cielęcina w sosie kaparowym
    Cielęcina, cytryna i kapary - znakomita kombinacja. Podajemy z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.
  • Ciepła sałata z kurczakiem w sosie cytrynowym
    Świetne letnie danie obiadowe lub kolacyjne. Ciepłe plastry piersi z kurczaka na kolorowych listkach sałaty, z mocno cytrynowym winegretem. Znakomite z kawałkiem świeżego pieczywa i kieliszkiem różowego wina.
  • Błyskawiczne linguine
    Szybciej się już chyba nie da, a rezultat doskonały (moja ulubiona kombinacja suszonych pomidorów, koziego twarogu i bazylii).




Podziel się linkiem:


Komentarze: