Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-parmezanem-a-cukinia-z-cytryna

Kurczak z parmezanem, a cukinia z cytryną

Po prostu lekkie, nowoczesne danie na obiad czy kolację. Z gatunku "mała rzecz, a cieszy".

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
czerwona cebula
2 nieduże cukinie
oliwa z oliwek
2 pomidory
cytryna
garść listków bazylii
podwójna pierś z kurczaka
1 surowe białko
50 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukiniom odcinamy końce, resztę kroimy w cienkie plasterki. Pomidory kroimy w ósemki. Z połowy cytryny wyciskamy sok, drugą połowę kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebule i cukinię. Smażymy kilka minut, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodajemy pomidory, sok z cytryny, listki bazylii oraz trochę soli i pieprzu. Smażymy dalej, ale krótko - tylko tyle, żeby pomidory się zagrzały. Gotową jarzynkę zestawiamy z ognia. Pierś z kurczaka (umytą i osuszoną) dzielimy na 2 części. Każdą część kroimy horyzontalnie na 2 sznycle. Solimy (lekko) i za przeproszeniem pieprzymy (mocniej). Białko lekko ubijamy widelcem - nie na pianę, ale żeby się lekko skotłowało i spieniło. Parmezan wysypujemy na płaski talerz. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Sznycelki maczamy w białku i obtaczamy w parmezanie. Kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie mięso powinno być usmażone, a panierka ciemnozłota i chrupiąca. Sznycelki podajemy przyozdobione plasterkami cytryny, z cukinią jako dodatkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024