W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak z oliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak z oliwkami

Włoska wersja smażonych udek z kurczaka. Jak zwykle w kuchni włoskiej - danie szybkie, proste i pełne smaku.

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże pałki z kurczaka
  • 4 duże plastry pancetty lub szynki parmeńskiej
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g zielonych oliwek (bez pestek)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • rosół z kurczaka

Kurczak z oliwkami - Opis przyrządzania:

Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy, solimy (lekko) i - za przeproszeniem - pieprzymy. Każdą owijamy plasterkiem pancetty lub szynki parmeńskiej. 3 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na grubej patelni, wkładamy pałki i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz przekrojone na pół zielone oliwki. Wlewamy białe wino. Dusimy pod przykryciem 45 minut, co jakiś czas dolewając trochę rosołu z kurczaka. Podajemy z ziemniaczkami lub grillowaną polentą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak z oliwkami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kurczak z oliwkami przepisy:

  • Kurczak duszony z ziołami
    Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.
  • Smażona szynka parmeńska
    Bardzo przydatne, chrupkie kąski, którymi posypujemy sałatki, zupy, risotto, makaron... W wersji eleganckiej nie łamiemy szynki na kawałeczki, ale kładziemy ją na daniu w postaci długiego, rumianego paska.
  • Kurczak marynowany w jogurcie
    Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso. Dodatek ziaren kminu rzymskiego (jednej z moich ulubionych przypraw) nadaje kurczakowi przyjemnie egzotyczny posmak.
  • Krewetki z cytryną i kaparami Krewetki z cytryną i kaparami
    Do wypróbowania w najbliższy weekend! (Jeśli będą warte grzechu, to dołączę zdjęcie i komentarz).
  • Schab po włosku z rozmarynem
    Przyjemny schabik we włoskim stylu: z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. Podajemy z pieczonymi lub smażonymi kartofelkami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: