Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-oliwkami
Kurczak z oliwkami
Włoska wersja smażonych udek z kurczaka. Jak zwykle w kuchni włoskiej - danie szybkie, proste i pełne smaku.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 duże pałki z kurczaka
4 duże plastry pancetty lub szynki parmeńskiej
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
100 g zielonych oliwek (bez pestek)
100 ml białego wytrawnego wina
rosół z kurczaka
Opis przyrządzania:
Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy, solimy (lekko) i - za przeproszeniem - pieprzymy. Każdą owijamy plasterkiem pancetty lub szynki parmeńskiej. 3 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na grubej patelni, wkładamy pałki i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz przekrojone na pół zielone oliwki. Wlewamy białe wino. Dusimy pod przykryciem 45 minut, co jakiś czas dolewając trochę rosołu z kurczaka. Podajemy z ziemniaczkami lub grillowaną polentą.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024