Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-oliwkami

Kurczak z oliwkami

Włoska wersja smażonych udek z kurczaka. Jak zwykle w kuchni włoskiej - danie szybkie, proste i pełne smaku.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 duże pałki z kurczaka
4 duże plastry pancetty lub szynki parmeńskiej
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
100 g zielonych oliwek (bez pestek)
100 ml białego wytrawnego wina
rosół z kurczaka

Opis przyrządzania:
Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy, solimy (lekko) i - za przeproszeniem - pieprzymy. Każdą owijamy plasterkiem pancetty lub szynki parmeńskiej. 3 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na grubej patelni, wkładamy pałki i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz przekrojone na pół zielone oliwki. Wlewamy białe wino. Dusimy pod przykryciem 45 minut, co jakiś czas dolewając trochę rosołu z kurczaka. Podajemy z ziemniaczkami lub grillowaną polentą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024