Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-migdalami-i-niebieskim-serem

Kurczak z migdałami i niebieskim serem

Prościuteńkie, a świąteczne w duchu danie z kurczaczych piersi. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą (lub bardziej zimowo - z sałatką z cykorii).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
100 g niebieskiego sera (np. Danablu)
50 g migdałów bez skórki
4 gałązki natki pietruszki
oliwa z oliwek
borówki lub żurawiny do podania (lub sos żurawinowy - patrz przepisy)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mięso myjemy, usuwamy kawałki tłuszczu i resztki chrząstek, osuszamy papierem kuchennym. Każdą pierś nacinamy ostrym nożem wzdłuż z boku, tworząc jakby kieszeń. Ser dzielimy na 4 porcje i napychamy nim każdą "kieszonkę" w kurczaku. Dociskamy brzegi. Migdały grubo siekamy ciężkim nożem. Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i mieszamy z migdałami. Żaroodporną formę skrapiamy oliwą, układamy mięso. Solimy i - pardon - pieprzymy, polewamy nioedużą ilością oliwy. Na wierzch każdej porcji mięsa kładziemy migdały z natką i dociskamy ręką. Wstawiamy mięso do piekarnika na 25 minut - migdały powinny się przyrumienić. Upieczone mięso wyjmujemy z pieca, przekładamy na ogrzane talerze i podajemy z borówkami, żurawinami lub żurawinowym sosem (wówczas go podgrzewamy).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024