W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak z krzywymi orzeszkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak z krzywymi orzeszkami

Kombinacja kurczaka i orzechów nerkowca jest popularna w kuchniach rozmaitych azjatyckich krajów. I słusznie, bo to bardzo smaczna kombinacja. Podajemy z ryżem basmati lub tajskim jaśminowym i jakimś zielonym warzywem, na przykład brokułami z papryką lub chwilkę podsmażonymi liśćmi szpinaku.

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka bez skóry
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 100 g orzechów nerkowca
  • limetki

Kurczak z krzywymi orzeszkami - Opis przyrządzania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przekładamy do miski. Mięso polewamy miodem i sosem sojowym. Starannie mieszamy, najlepiej ręką. Odstawiamy na 5 minut. Na patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy kawałki kurczaka i orzechy. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Zwiększamy ogień i smażymy dalej, aż miód i sos sojowy zgęstnieją i zaczną pokrywać mięso i orzechy lśniącą warstwą. Uważamy, żeby nie przypalić. Podajemy natychmiast z ryżem basmati lub tajskim jaśminowym i ćwiartką limetki, położoną obok.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak z krzywymi orzeszkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kurczak z krzywymi orzeszkami przepisy:

  • Kurczak w mleku kokosowym
    Bardzo smaczny kurczak, o zaskakującym smaku. Być może nie każdemu odpowiada intensywnie kokosowy sos z zielonym pieprzem, ale dla mnie jest to rewelacja! Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Podajemy z ryżem jaśminowym i ćwiartkami limetek.
  • Polędwica z orzechami
    Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.
  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
  • Szybkie curry z kurczaka
    Gotowe pasty curry to odpowiedź na modły wszystkich zapracowanych wielbicieli kuchni dalekowschodniej. Dzięki nim możemy mieć pachnące curry na stole w niecałe pół godziny. Trzeba tylko pamiętać, żeby ugotować ryż!
  • Proste sataye z kurczaka
    Zasadniczo sataye marynuje się w zalewie z limetką i czosnkiem, a podaje z sosem z orzeszków ziemnych, ale ta prosta wersja też jest bardzo udana - masło orzechowe smakowicie przypieka się nad węglami. Podajemy ze słodko-ostrym sosem chilli (gotowym).




Podziel się linkiem:


Komentarze: