Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-krzywymi-orzeszkami

Kurczak z krzywymi orzeszkami

Kombinacja kurczaka i orzechów nerkowca jest popularna w kuchniach rozmaitych azjatyckich krajów. I słusznie, bo to bardzo smaczna kombinacja. Podajemy z ryżem basmati lub tajskim jaśminowym i jakimś zielonym warzywem, na przykład brokułami z papryką lub chwilkę podsmażonymi liśćmi szpinaku.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka bez skóry
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego
olej z orzeszków ziemnych
100 g orzechów nerkowca
limetki

Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przekładamy do miski. Mięso polewamy miodem i sosem sojowym. Starannie mieszamy, najlepiej ręką. Odstawiamy na 5 minut. Na patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy kawałki kurczaka i orzechy. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Zwiększamy ogień i smażymy dalej, aż miód i sos sojowy zgęstnieją i zaczną pokrywać mięso i orzechy lśniącą warstwą. Uważamy, żeby nie przypalić. Podajemy natychmiast z ryżem basmati lub tajskim jaśminowym i ćwiartką limetki, położoną obok.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024