Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-chilli-i-makaronem-ryzowym

Kurczak z chilli i makaronem ryżowym

Szybki kurczak typu stir-fry. Jeśli ktoś lubi dania szczególnie pikantne, niech doda więcej ostrych papryczek lub łyżkę azjatyckiego sosu chilli.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
4 ząbki czosnku
czerwona papryczka chilli
3 łyżki chutneyu z mango
olej z orzeszków ziemnych
paczka (1/4 kg) szerokiego makaronu ryżowego
olej sezamowy

Opis przyrządzania:
Piersi z kury czyścimy z resztek tłuszczu i chrząstek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Kroimy mięso w cienkie paski i przekładamy do miski. Kolendrę i kmin rzymski podpiekamy chwilę na suchej patelni, a kiedy zacznie intensywnie pachnieć, zsypujemy do moździerza i lekko rozgniatamy. Dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Papryczkę czyścimy z nasion, drobno siekamy i dodajemy do kurczaka. Dodajemy także chutney i wszystko starannie mieszamy, najlepiej ręką, żeby przyprawy dobrze wtarły się w mięso. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polewamy odrobiną oleju sezamowego. Trzymamy w cieple. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych i kiedy jest dobrze gorący, wrzucamy kurczaka. Smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez jakieś 10 minut, aż będzie usmażony i rumiany. Podajemy z makaronem ryżowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024