W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak z bakłażanami i oliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Kurczak z bakłażanami i oliwkami

Kurczak pieczony-duszony ze śródziemnomorskimi warzywami i kikoma czarnymi oliwkami. Podajemy z ryżem, kuskusem, bułką lub - chyba najlepiej, choć nie tradycyjnie - z kremowym piure z ziemniaków.

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kurczak o wadze okoÅ‚o 1 1/2 kg
  • 2 nieduże bakÅ‚ażany
  • oliwa z oliwek
  • 2 Å‚odyżki selera naciowego
  • 8 zÄ…bków czosnku
  • 2 cebule
  • 100 g dobrych czarnych oliwek
  • listek laurowy
  • gaÅ‚Ä…zka Å›wieżego tymianku
  • gaÅ‚Ä…zka natki pietruszki
  • 100 ml wywaru z kurczaka

Kurczak z bakłażanami i oliwkami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 8 kawałków. Każdy solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Bakłażany myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano ze wszystkich stron. Mięso wyjmujemy, a na jego miejsce wkładamy bakłażany i też obsmażamy. W międzyczasie łodyżki selera myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy, ale pozostawiamy ząbki w całości. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Wkładamy kurczaka z powrotem do rondla, dodajemy seler, czosnek, cebulę i oliwki. Dodajemy listek laurowy, tymianek i natkę, wlewamy wywar. Rondel przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak z bakłażanami i oliwkami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kurczak z bakłażanami i oliwkami przepisy:

  • Czosnkowy kurczak z biaÅ‚ym winem
    Świetny niedzielny obiad, miła odmiana od tradycyjnego pieczonego drobiu. Wino i brandy nadają mięsu smak, ale ich moc znika w trakcie długiego gotowania, więc nie musimy dzieciom zamawiać pizzy.
  • Kurczak z oliwkami
    Włoska wersja smażonych udek z kurczaka. Jak zwykle w kuchni włoskiej - danie szybkie, proste i pełne smaku.
  • Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszonÄ… cytrynÄ…
    Jedna z wielu wersji popularnego tażinu (tajine). Wyjątkowo lubię połączenie kurczaka, oliwek i cytryny (plus te wszystkie przyprawy!), choć pewien znajomy, wchodząc do kuchni, w której kurczak ów się dusił, wykrzyknął: "Ach, jak tu pięknie pachnie kapustką!" Hm.
  • Kurczak duszony z zioÅ‚ami
    Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.
  • Przepiórki z oliwkami
    Przyjemne wiosenne danie - przepiórki są niezwykle dekoracyjne, możemy je więc podać gościom. Ptaszkom towarzyszy świeża w smaku jarzynka z zielonej fasolki, oliwek i małych cebulek.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: