Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-baklazanami-i-oliwkami

Kurczak z bakłażanami i oliwkami

Kurczak pieczony-duszony ze śródziemnomorskimi warzywami i kikoma czarnymi oliwkami. Podajemy z ryżem, kuskusem, bułką lub - chyba najlepiej, choć nie tradycyjnie - z kremowym piure z ziemniaków.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kurczak o wadze około 1 1/2 kg
2 nieduże bakłażany
oliwa z oliwek
2 łodyżki selera naciowego
8 ząbków czosnku
2 cebule
100 g dobrych czarnych oliwek
listek laurowy
gałązka świeżego tymianku
gałązka natki pietruszki
100 ml wywaru z kurczaka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 8 kawałków. Każdy solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Bakłażany myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano ze wszystkich stron. Mięso wyjmujemy, a na jego miejsce wkładamy bakłażany i też obsmażamy. W międzyczasie łodyżki selera myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy, ale pozostawiamy ząbki w całości. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Wkładamy kurczaka z powrotem do rondla, dodajemy seler, czosnek, cebulę i oliwki. Dodajemy listek laurowy, tymianek i natkę, wlewamy wywar. Rondel przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024