Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-w-sosie-slodko-kwasnym-po-wlosku
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po włosku
We Włoszech potrawy słodko-kwaśne (in agrodolce) cieszą się wielkim wzięciem. W tym przepisie kurczaka przyprawiamy świeżym tymiankiem i cebulką dymką.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
700 g piersi z kurczaka bez skóry
6 młodych cebulek dymek
3 łyżki masła
mały pęczek świeżego tymianku
125 ml (pół szklanki) wywaru z warzyw
1 1/2 łyżki cukru
100 ml dobrego białego octu winnego
Opis przyrządzania:
Kurczaka obieramy z resztek tłuszczu i chrząstek, myjemy i osuszamy. Kroimy w kawałki na jeden kęs. Dymki obieramy z wierzchnich liści, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki o długości powiedzmy 5 cm. Na sporej patelni roztapiamy masło. Na gorące kładziemy kawałki kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Solimy i - pardon - pieprzymy. Wlewamy wywar i dodajemy większość tymianku (2 gałązki zostawiamy do dekoracji). Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Dodajemy dymkę, mieszamy i gotujemy dalsze 3-4 minuty. Mięso posypujemy cukrem, zwiększamy ogień i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Wówczas wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy na dużym ogniu przez chwilę, aż część octu odparuje i sos lekko zgęstnieje. Podajemy natychmiast, ozdabiając każdą porcję świeżym tymiankiem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024