W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak w sosie chipotle

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak w sosie chipotle

Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.

Kraj pochodzenia: Meksyk/Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka zmielonych chipotle w adobo (ze słoika/puszki)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • oliwa z oliwek
  • 8 kawałków podudzia z kurczaka (bez skóry i kości)
  • duża grillowana czerwona papryka ze słoika (bez skórki i nasion)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść siekanej świeżej kolendry do posypania

Kurczak w sosie chipotle - Opis przyrządzania:

Mieszamy w miseczce kmin rzymski, cukier, chipotle, cynamon, łyżeczkę soli i łyżkę oliwy na gładką pastę.
Mięso myjemy, osuszamy i lekko tłuczemy tłuczkiem (przez kawałek plastikowej folii), żeby powstały kotleciki mniej więcej równej grubości. Wkładamy mięso do sporej miski, dodajemy pastę i starannie mieszamy, żeby każdy kawałek mięsa dostał sprawiedliwy przydział przypraw.
Paprykę osączamy z zalewy i wkładamy do malaksera lub blendera.
Czosnek obieramy, rozcieramy nożem na piure, posypujemy 1/4 łyżeczki soli i jeszcze raz rozcieramy, po czym dodajemy do papryki. Miksujemy, dolewając 2 łyżki oliwy, na gładką masę.
Rozgrzewamy górny opiekacz w piekarniku lub (jeśli nam go brak) stawiamy na dużym ogniu grillową (rowkowaną) patelnię.
Kawałki kurczaka układamy na ruszcie i wstawiamy pod opiekacz na 5 minut - kurczak powinien się przyrumienić. Odwracamy każdy kotlecik i grillujemy druga stronę również przez 5 minut mniej więcej.
Jeśli natomiast używamy patelni grillowej, po prostu grillujemy każdy kotlecik po 5 minut z każdej strony, aż będzie miał ładnie przypieczone paski, zaś mięso będzie upieczone na wskroś.
Sos paprykowy szybko podgrzewamy w małym rondelku.
Na ogrzanych talerzach kładziemy po 2 kotleciki, skrapiamy je sosem paprykowym, posypujemy kolendrą i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak w sosie chipotle: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: