Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-w-sosie-chipotle
Kurczak w sosie chipotle
Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Meksyk/Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka zmielonych chipotle w adobo (ze słoika/puszki)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
oliwa z oliwek
8 kawałków podudzia z kurczaka (bez skóry i kości)
duża grillowana czerwona papryka ze słoika (bez skórki i nasion)
2 duże ząbki czosnku
garść siekanej świeżej kolendry do posypania
Opis przyrządzania:
Mieszamy w miseczce kmin rzymski, cukier, chipotle, cynamon, łyżeczkę soli i łyżkę oliwy na gładką pastę.
Mięso myjemy, osuszamy i lekko tłuczemy tłuczkiem (przez kawałek plastikowej folii), żeby powstały kotleciki mniej więcej równej grubości. Wkładamy mięso do sporej miski, dodajemy pastę i starannie mieszamy, żeby każdy kawałek mięsa dostał sprawiedliwy przydział przypraw.
Paprykę osączamy z zalewy i wkładamy do malaksera lub blendera.
Czosnek obieramy, rozcieramy nożem na piure, posypujemy 1/4 łyżeczki soli i jeszcze raz rozcieramy, po czym dodajemy do papryki. Miksujemy, dolewając 2 łyżki oliwy, na gładką masę.
Rozgrzewamy górny opiekacz w piekarniku lub (jeśli nam go brak) stawiamy na dużym ogniu grillową (rowkowaną) patelnię.
Kawałki kurczaka układamy na ruszcie i wstawiamy pod opiekacz na 5 minut - kurczak powinien się przyrumienić. Odwracamy każdy kotlecik i grillujemy druga stronę również przez 5 minut mniej więcej.
Jeśli natomiast używamy patelni grillowej, po prostu grillujemy każdy kotlecik po 5 minut z każdej strony, aż będzie miał ładnie przypieczone paski, zaś mięso będzie upieczone na wskroś.
Sos paprykowy szybko podgrzewamy w małym rondelku.
Na ogrzanych talerzach kładziemy po 2 kotleciki, skrapiamy je sosem paprykowym, posypujemy kolendrą i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024