Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-w-rieslingu

Kurczak w rieslingu

Wspaniała, absolutnie klasyczna, alzacka potrawa. Tylko błagam - niech riesling (zarówno do duszenia, jak i do picia z daniem) nie będzie z tych najtańszych!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spory kurczak
250 g (ćwierć kilo) malutkich cebulek
2 łyżki masła
olej słonecznikowy
250 g (ćwierć kilo) chudego wędzonego boczku
50 ml koniaku
łyżka mąki
butelka dobrego rieslinga
listek laurowy
2 gałązki tymianku
250 g leśnych grzybów (rozmaitych)
4 kromki dobrego chleba

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w nieduże kawałki. Cebulki obieramy i płuczemy. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzucamy cebulki i smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebulek. Smażymy jeszcze 5-7 minut, po czym odławiamy łyżką cedzakową. Na pozostały w rondlu tłuszcz kładziemy kawałki kurczaka i smażymy na dużym ogniu, aż będą dobrze rumiane ze wszystkich stron. Polewamy koniakiem, chwilkę podgrzewamy i podpalamy - przytykamy do sosu zapaloną zapałkę, jednocześnie odchylając głowę, żeby nam nie opaliło rzęs, brwi, włosów lub zarostu... Kiedy płomienie zgasną, posypujemy kurczaka mąką, dobrze mieszamy i wlewamy całą butelkę rieslinga. Dodajemy listek laurowy i tymianek (francuską modą związane razem białą nitką), sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cukru. Zagotowujemy, po czym dusimy na dość małym ogniu przez co najmniej pół godziny. W tym czasie przebieramy grzyby, szybko je płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Co większe egzemplarze kroimy w kawałki. Kiedy kurczak będzie już niemal gotowy, smażymy grzyby w pozostałym maśle, aż wygotuje się z nich woda i będą ładnie przyrumienione. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Kurczaka odcedzamy z sosu i przekładamy na ogrzany półmisek. Okładamy dokoła cebulkami, boczkiem i grzybami. Sos gotujemy chwilę na dużym ogniu, żeby się nieco zredukował, doprawiamy do smaku i polewamy kurczaka - jeśli sosu jest dużo, część podajemy w sosjerce. Z chleba robimy grzanki i podajemy do kurczaka.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024