Smaczny, ładny i zdrowy sposób podawania kury - piersi wraz z ziemniakami i dodatkami pieczemy w pergaminowych paczkach, dzięki czemu danie dusi się we własnym sosie. Paczki otwieramy dopiero przy stole.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak w papilocie - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Leko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Ziemniaki szorujemy i kroimy w cienkie plasterki - jeśli są ładne, kroimy wraz ze skórką, jeśli nie, to ziemniaki najpierw obieramy. Plasterki ziemniaków lekko solimy. Papier do pieczenia lub pergamin tniemy w duże kwadraty. Na środku każdego kładziemy pół łyżki masła. Na maśle kładziemy ziemniaki, na ziemniakach mięso, zaś na mięsie - estragon. Dodajemy resztę masła i wciskamy trochę soku z cytryny. Papier lub pergamin zaginamy po bokach do góry i zawijamy (zagniatając) razem tak, by powstała szczelna paczka. Paczki kładziemy na blasze i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Ostrożnie nakłuwamy jedną paczkę i sprawdzamy, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak - podajemy papiloty na stół. Jeśli nie - pieczemy jeszcze 5 minut. Uwaga! - przy otwieraniu paczek będzie dużo gorącej pary!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak w papilocie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |