Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-w-papilocie

Kurczak w papilocie

Smaczny, ładny i zdrowy sposób podawania kury - piersi wraz z ziemniakami i dodatkami pieczemy w pergaminowych paczkach, dzięki czemu danie dusi się we własnym sosie. Paczki otwieramy dopiero przy stole.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka (bez skórki)
4 spore ziemniaki
4 łyżki masła
4 gałązki świeżego estragonu
cytryna

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Leko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Ziemniaki szorujemy i kroimy w cienkie plasterki - jeśli są ładne, kroimy wraz ze skórką, jeśli nie, to ziemniaki najpierw obieramy. Plasterki ziemniaków lekko solimy. Papier do pieczenia lub pergamin tniemy w duże kwadraty. Na środku każdego kładziemy pół łyżki masła. Na maśle kładziemy ziemniaki, na ziemniakach mięso, zaś na mięsie - estragon. Dodajemy resztę masła i wciskamy trochę soku z cytryny. Papier lub pergamin zaginamy po bokach do góry i zawijamy (zagniatając) razem tak, by powstała szczelna paczka. Paczki kładziemy na blasze i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Ostrożnie nakłuwamy jedną paczkę i sprawdzamy, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak - podajemy papiloty na stół. Jeśli nie - pieczemy jeszcze 5 minut. Uwaga! - przy otwieraniu paczek będzie dużo gorącej pary!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024