W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak duszony z morelami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Kurczak duszony z morelami

Piersi z kurczaka, suszone morele i przyprawy - doskonała kombinacja.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 ml wywaru z kurczaka
  • szczypta szafranu
  • maÅ‚a cebula
  • 50 g masÅ‚a
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • 12 dużych i miÄ™kkich suszonych moreli
  • mielony cynamon

Kurczak duszony z morelami - Opis przyrzÄ…dzania:

150 ml wywaru z kurczaka zagrzewamy niemal do wrzenia, wlewamy do kubka i wrzucamy szczyptę szafranu. Zostawiamy w spokoju na kilka minut. W tym czasie obieramy i siekamy cebulę. Na dużej patelni roztapiamy masło. Wkładamy mięso i rumienimy je ze wszystkich stron - mniej więcej 10 minut. Dorzucamy cebulę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy suszone morele, pół łyżeczki mielonego cynamonu i szafran rozpuszczony w wywarze. Dolewamy jeszcze 450 ml gorącego wywaru i całość zagotowujemy. Solimy i - pardon - pieprzymy. Patelnię przykrywamy i dusimy kurczaka na niewielkim ogniu 20 minut. Kurczaka wyjmujemy i trzymamy w cieple. Płyn na patelni redukujemy o 1/3, wkładamy z powrotem mięso i podgrzewamy. Podajemy z kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak duszony z morelami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: