W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak duszony z morelami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak duszony z morelami

Piersi z kurczaka, suszone morele i przyprawy - doskonała kombinacja.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 ml wywaru z kurczaka
  • szczypta szafranu
  • mała cebula
  • 50 g masła
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • 12 dużych i miękkich suszonych moreli
  • mielony cynamon

Kurczak duszony z morelami - Opis przyrządzania:

150 ml wywaru z kurczaka zagrzewamy niemal do wrzenia, wlewamy do kubka i wrzucamy szczyptę szafranu. Zostawiamy w spokoju na kilka minut. W tym czasie obieramy i siekamy cebulę. Na dużej patelni roztapiamy masło. Wkładamy mięso i rumienimy je ze wszystkich stron - mniej więcej 10 minut. Dorzucamy cebulę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy suszone morele, pół łyżeczki mielonego cynamonu i szafran rozpuszczony w wywarze. Dolewamy jeszcze 450 ml gorącego wywaru i całość zagotowujemy. Solimy i - pardon - pieprzymy. Patelnię przykrywamy i dusimy kurczaka na niewielkim ogniu 20 minut. Kurczaka wyjmujemy i trzymamy w cieple. Płyn na patelni redukujemy o 1/3, wkładamy z powrotem mięso i podgrzewamy. Podajemy z kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak duszony z morelami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kurczak duszony z morelami przepisy:

  • Kurczak z groszkiem w śmietanie
    Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego *!*1905*!* i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).
  • Perliczka z sosem szafranowym
    Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
  • Kurczak w sosie morelowym
    Szybkie danie dla wielbicieli mięsa z owocami i dla tych, którzy nie lubią męczyć się w kuchni - łagodny sos z morelami i pomarańczą robi się błyskawicznie, zaś kurczaka kupujemy gotowego z rożna lub wyciągamy z rosołu.
  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
  • Zupa z cukinii z kurczakiem
    Apetyczna zupa z gatunku błyskawicznych. Jeśli podamy ją z grzankami z serem lub czosnkową bułką, drugie danie nie będzie już potrzebne.




Podziel się linkiem:


Komentarze: