Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-duszony-z-morelami

Kurczak duszony z morelami

Piersi z kurczaka, suszone morele i przyprawy - doskonała kombinacja.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 ml wywaru z kurczaka
szczypta szafranu
mała cebula
50 g masła
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
12 dużych i miękkich suszonych moreli
mielony cynamon

Opis przyrządzania:
150 ml wywaru z kurczaka zagrzewamy niemal do wrzenia, wlewamy do kubka i wrzucamy szczyptę szafranu. Zostawiamy w spokoju na kilka minut. W tym czasie obieramy i siekamy cebulę. Na dużej patelni roztapiamy masło. Wkładamy mięso i rumienimy je ze wszystkich stron - mniej więcej 10 minut. Dorzucamy cebulę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy suszone morele, pół łyżeczki mielonego cynamonu i szafran rozpuszczony w wywarze. Dolewamy jeszcze 450 ml gorącego wywaru i całość zagotowujemy. Solimy i - pardon - pieprzymy. Patelnię przykrywamy i dusimy kurczaka na niewielkim ogniu 20 minut. Kurczaka wyjmujemy i trzymamy w cieple. Płyn na patelni redukujemy o 1/3, wkładamy z powrotem mięso i podgrzewamy. Podajemy z kuskusem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024