W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak adobo (filipiński!)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak adobo (filipiński!)

Kurczak adobo (filipiński!)

Świetny kurczak w lekko kwaskowatym sosie z egzotyczną przyprawą Annato. Robiłam to danie wielokrotnie, zawsze wszystkim smakowało.

Kraj pochodzenia: Filipiny

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg kawałków kurczaka (najlepiej pałki i skrzydełka)
  • 6 ząbków czosnku
  • szklanka (250 ml) octu z cydru
  • 1 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • listek laurowy
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka nasion annato (patrz słownik)
  • łyżeczka nasion kolendry
  • olej z orzeszków ziemnych

Kurczak adobo (filipiński!) - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i pozbawiamy resztek piórek. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy razem czosnek, ocet, wywar, sos sojowy, listek laurowy, pieprz, annato i kolendrę. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy kurczaka wraz z marynatą do sporego i ciężkiego rondla i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez pół godziny. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy jeszcze 10 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy kurczaka i odkładamy na bok. Sos gotujemy na dużym ogniu, aż zredukuje się o połowę. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący kładziemy porcjami kawałki kurczaka i smażymy przez 5 minut, aż mięso będzie rumiane i chrupiące. Podajemy kurczaka polanego zredukowanym sosem, z dodatkiem ryżu basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak adobo (filipiński!): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kurczak adobo (filipiński!) przepisy:

  • Kurczak duszony z ziołami
    Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.
  • Czosnkowy kurczak z białym winem
    Świetny niedzielny obiad, miła odmiana od tradycyjnego pieczonego drobiu. Wino i brandy nadają mięsu smak, ale ich moc znika w trakcie długiego gotowania, więc nie musimy dzieciom zamawiać pizzy.
  • Kurczak w sosie chipotle
    Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.
  • Kurczak marynowany w jogurcie
    Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso. Dodatek ziaren kminu rzymskiego (jednej z moich ulubionych przypraw) nadaje kurczakowi przyjemnie egzotyczny posmak.
  • Kurczak meksykański w chrupiącej polencie
    Bardzo ciekawe danie o południowoamerykańskich korzeniach. Podajemy z pieczoną papryką, guacamole, grillowaną kukurydzą...




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Marsjanka, 2011-08-03 22:10:09
Podobno ulubiona potrawa bruno marsa hihi♥♥♥
Moja ocena: brak oceny

ansys, 2011-07-01 20:21:21
Zypa Adobo na filipinach jest z węża kobry i robi się ją z krwi węża jjego mięsa a także z dodatkiem ich jadu podobno to przysmak ja się nie odważyłem
Moja ocena: brak oceny