Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-adobo-filipinski!

Kurczak adobo (filipiński!)

Świetny kurczak w lekko kwaskowatym sosie z egzotyczną przyprawą Annato. Robiłam to danie wielokrotnie, zawsze wszystkim smakowało.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Filipiny

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg kawałków kurczaka (najlepiej pałki i skrzydełka)
6 ząbków czosnku
szklanka (250 ml) octu z cydru
1 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
listek laurowy
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
łyżeczka nasion annato (patrz słownik)
łyżeczka nasion kolendry
olej z orzeszków ziemnych

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i pozbawiamy resztek piórek. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy razem czosnek, ocet, wywar, sos sojowy, listek laurowy, pieprz, annato i kolendrę. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy kurczaka wraz z marynatą do sporego i ciężkiego rondla i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez pół godziny. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy jeszcze 10 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy kurczaka i odkładamy na bok. Sos gotujemy na dużym ogniu, aż zredukuje się o połowę. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący kładziemy porcjami kawałki kurczaka i smażymy przez 5 minut, aż mięso będzie rumiane i chrupiące. Podajemy kurczaka polanego zredukowanym sosem, z dodatkiem ryżu basmati.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024