Piersi z kury zapiekane w gęstym sosie ze śmietany i niebieskiego sera. Nie wiem, skąd się wzięła nazwa, ale przepis dostałam od Amerykanki z Bostonu. Bardzo to jest dobre i nawet ludzie, którzy twierdzą, że nie lubią niebieskiego sera, jedzą to danie z przyjemnością.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak Elizabeth - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Łyżką masła smarujemy naczynie do zapiekania. Piersi z kury lekko solimy. 5 łyżek masła rozpuszczamy na dużej ciężkiej patelni. Smażymy piersi z obu stron, aż będą lekko rumiane. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy śmietanę z serem. Dodajemy łyżkę sosu Worcester i zmiażdżone ząbki czosnku. Polewamy piersi kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut, aż kurczak będzie upieczony - kiedy nakłujemy mięso nożem, sok, który wypłynie, powinien być przezroczysty. Podajemy z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak Elizabeth: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |