Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-Elizabeth

Kurczak Elizabeth

Piersi z kury zapiekane w gęstym sosie ze śmietany i niebieskiego sera. Nie wiem, skąd się wzięła nazwa, ale przepis dostałam od Amerykanki z Bostonu. Bardzo to jest dobre i nawet ludzie, którzy twierdzą, że nie lubią niebieskiego sera, jedzą to danie z przyjemnością.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło
6-8 pojedynczych piersi z kurczaka (bez skórki)
2 szklanki (pół litra) kwaśnej śmietany
200 g pokruszonego niebieskiego sera (dowolnego)
sos Worcester
3 ząbki czosnku

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Łyżką masła smarujemy naczynie do zapiekania. Piersi z kury lekko solimy. 5 łyżek masła rozpuszczamy na dużej ciężkiej patelni. Smażymy piersi z obu stron, aż będą lekko rumiane. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy śmietanę z serem. Dodajemy łyżkę sosu Worcester i zmiażdżone ząbki czosnku. Polewamy piersi kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut, aż kurczak będzie upieczony - kiedy nakłujemy mięso nożem, sok, który wypłynie, powinien być przezroczysty. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024