Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kulfi-kardamonowe

Kulfi kardamonowe

Kulfi czyli indyjskie lody, robione są ze skondensowanego mleka i nie trzeba mieć do nich maszyny do lodów. Słodkie i egzotycznie przyprawione (w tym przepisie kardamonem) pasują do rozmaitych świeżych owoców, tropikalnych (mango) i rodzimych (truskawki).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 łyżeczki nasionek kardamonu
300 ml pełnego mleka
400 g puszka słodkiego skondensowanego mleka

Opis przyrządzania:
Nasionka kardamonu rozkruszamy w moździerzu. Zwykłe mleko wlewamy do rondelka i dodajemy kardamon. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy niemal do wrzenia. Dolewamy mleko skondensowane, dobrze mieszamy i czekamy, aż wystygnie. Zimny płyn mieszamy jeszcze raz i przelewamy do foremek, takich na 1 porcję lub do foremek na kostki lodu. Wstawiamy foremki na kilka godzin do zamrażarki, aż lody będą zupełnie zamrożone. Podajemy z owocami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024