Malutkie kuleczki z mielonego mięsa, nadziane na wykałaczki, cieszą się zawsze dużym wzięciem na rozmaitych stojących przyjęciach. Dobrze jest obok stosiku kulek postawić jakiś sos do maczania, choćby i miskę jogurtu z posiekaną świeżą miętą.
Kraj pochodzenia: Grecja
Liczba porcji: 25 sztuk
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kuleczki koktajlowe - Opis przyrządzania:
Z chleba tostowego robimy grzanki. Odcinamy skórkę, łamiemy grzanki na kawałki i polewamy wodą. Kiedy chleb jest już nasiąknięty, odciskamy w ręku nadmiar płynu. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Chleb, cebulę, mięso, rozbełtane jajko, sok z cytryny, zioła i cynamon mieszamy starannie w misce, dodając sól i pieprz do smaku. Z masy toczymy małe kuleczki, o średnicy mniej więcej 2 cm - takie na jeden gryz. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Smażymy kulki, po kilka na raz (żeby miały sporo miejsca), na rumiano. Oczywiście w trakcie smażenia przewracamy kulki na drugą stronę, żeby były rumiane wszędzie. Nabijamy kulki na wykałaczki i podajemy na ciepło - nie na gorąco, bo się nam goście poparzą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kuleczki koktajlowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |