Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kuleczki-koktajlowe

Kuleczki koktajlowe

Malutkie kuleczki z mielonego mięsa, nadziane na wykałaczki, cieszą się zawsze dużym wzięciem na rozmaitych stojących przyjęciach. Dobrze jest obok stosiku kulek postawić jakiś sos do maczania, choćby i miskę jogurtu z posiekaną świeżą miętą.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 25 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kromki tostowego chleba
cebula
500 g (1/2 kg) chudego mielonego wołowego mięsa
jajko
sok z połowy cytryny
2 łyżki siekanej natki
2 łyżki siekanej świeżej mięty
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Z chleba tostowego robimy grzanki. Odcinamy skórkę, łamiemy grzanki na kawałki i polewamy wodą. Kiedy chleb jest już nasiąknięty, odciskamy w ręku nadmiar płynu. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Chleb, cebulę, mięso, rozbełtane jajko, sok z cytryny, zioła i cynamon mieszamy starannie w misce, dodając sól i pieprz do smaku. Z masy toczymy małe kuleczki, o średnicy mniej więcej 2 cm - takie na jeden gryz. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Smażymy kulki, po kilka na raz (żeby miały sporo miejsca), na rumiano. Oczywiście w trakcie smażenia przewracamy kulki na drugą stronę, żeby były rumiane wszędzie. Nabijamy kulki na wykałaczki i podajemy na ciepło - nie na gorąco, bo się nam goście poparzą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024