W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kukurydziany chleb z maślanką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Kukurydziany chleb z maślanką

Wspaniałe danie, zadające kłam tym, którzy lekce sobie ważą kuchnię amerykańską. Chleb kukurydziany ma niezwykle istotne miejsce w tradycji Stanów Zjednoczonych i w wielu domach jest nieodzownym elementem najważniejszego posiłku w roku, czyli obiadu w Dzień Dziękczynienia.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
  • szklanka zwykłej mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 2 i 1/2 szklanki maślanki
  • 50 g roztopionego masła

Kukurydziany chleb z maślanką - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Kwadratową formę o boku 22 cm i głębokości 5 cm smarujemy masłem. Kaszkę kukurydzianą, mąkę, sodę i łyżeczkę soli mieszamy w misce. W drugiej misce ubijamy jajka z maślanką i roztopionym masłem. Tę miksturę wlewamy do suchych składników i mieszamy, ale niezbyt długo - chodzi o to, by wszystko się wymieszało, ale nie było ucierane lub ubijane, bo ostateczny rezultat będzie suchy i twardy. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku tak długo, aż patyczek wbity w środek chlebka będzie po wyjęciu suchy, czyli mniej więcej pół godziny. Podajemy na ciepło, pokrojony w kwadraty, do mięsa z dużą ilością sosu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kukurydziany chleb z maślanką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kukurydziany chleb z maślanką przepisy:

  • Chleb kukurydziany z jalapeno
    Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...
  • Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża
    Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
  • Mufinki z żurawinami i imbirem
    Pyszne, świąteczne mufinki o dobrej proporcji słodkiego i kwaśnego.
  • Ciasto jogurtowe z cytryną
    Słodkie (ale nie za słodkie) cytrynowe ciasto z doskonałą chrupiącą kruszonką. Dobrze nadaje się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek - aż się prosi, by położyć obok kilka dojrzałych truskawek lub malin.
  • Chleb tostowy
    Prosty chleb, przeznaczony przede wszystkim na grzanki. Ma nieco inną strukturę, niż chleb tostowy kupowany w sklepie, ale szczerze mówiąc, taki bardziej mi odpowiada. Smak - wspaniały! A poza tym ma idealnie właściwy kształt - wyrasta w foremce równo, z płaskim wierzchem, profesjonalnie!




Podziel się linkiem:


Komentarze: