Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kukurydziany-chleb-z-maslanka

Kukurydziany chleb z maślanką

Wspaniałe danie, zadające kłam tym, którzy lekce sobie ważą kuchnię amerykańską. Chleb kukurydziany ma niezwykle istotne miejsce w tradycji Stanów Zjednoczonych i w wielu domach jest nieodzownym elementem najważniejszego posiłku w roku, czyli obiadu w Dzień Dziękczynienia.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
szklanka zwykłej mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jajka
2 i 1/2 szklanki maślanki
50 g roztopionego masła

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Kwadratową formę o boku 22 cm i głębokości 5 cm smarujemy masłem. Kaszkę kukurydzianą, mąkę, sodę i łyżeczkę soli mieszamy w misce. W drugiej misce ubijamy jajka z maślanką i roztopionym masłem. Tę miksturę wlewamy do suchych składników i mieszamy, ale niezbyt długo - chodzi o to, by wszystko się wymieszało, ale nie było ucierane lub ubijane, bo ostateczny rezultat będzie suchy i twardy. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku tak długo, aż patyczek wbity w środek chlebka będzie po wyjęciu suchy, czyli mniej więcej pół godziny. Podajemy na ciepło, pokrojony w kwadraty, do mięsa z dużą ilością sosu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024