Niesłychanie proste ciasteczka - w miarę sprawne dzieci są w stanie zrobić je zupełnie same. Gorzej potem ze sprzątaniem, ale to już zupełnie inna sprawa...
Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie
Liczba porcji: około 25 sztuk
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kruche owsiane ciasteczka - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. 2 blachy do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia. Płatki, mąkę, cukier i cynamon wsypujemy do miski i mieszamy. Masło wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się roztopi, wlewamy do miski z suchymi składnikami i starannie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko i ubijamy chwilę mikserem, aż ciasto będzie gęste i lepkie. Łyżeczką nakładamy na blachy kupki ciasta, zachowując odstępy. Łyżką do zupy, zanurzoną w zimnej wodzie, rozpłaszczamy każdą kupkę na płaski placuszek. Wstawiamy blachy do piekarnika i pieczemy ciasteczka na złoty kolor, czyli 15-20 minut. Studzimy na blachach przez 5 minut, po czym przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Kruche owsiane ciasteczka: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |