Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-owsiane-ciasteczka
Kruche owsiane ciasteczka
Niesłychanie proste ciasteczka - w miarę sprawne dzieci są w stanie zrobić je zupełnie same. Gorzej potem ze sprzątaniem, ale to już zupełnie inna sprawa...
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie
Liczba porcji: około 25 sztuk
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 g zwykłych płatków owsianych
50 g mąki
150 g drobnego jasnobrązowego cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
100 g masła
jajko
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. 2 blachy do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia. Płatki, mąkę, cukier i cynamon wsypujemy do miski i mieszamy. Masło wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się roztopi, wlewamy do miski z suchymi składnikami i starannie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko i ubijamy chwilę mikserem, aż ciasto będzie gęste i lepkie. Łyżeczką nakładamy na blachy kupki ciasta, zachowując odstępy. Łyżką do zupy, zanurzoną w zimnej wodzie, rozpłaszczamy każdą kupkę na płaski placuszek. Wstawiamy blachy do piekarnika i pieczemy ciasteczka na złoty kolor, czyli 15-20 minut. Studzimy na blachach przez 5 minut, po czym przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024