W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone)

Gładka mączka kukurydziana (zwana przez Francuzów "Maizena") w cieście powoduje, że po upieczeniu ma ono piaskową konsystencję. Ocet balsamico zaś lekko zaostrza smak.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1 tarta

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 175 g zwykłej mąki
  • 75 g gładkiej mączki kukurydzianej
  • łyżeczka cukru
  • 150 g zimnego masła
  • żółtko
  • łyżka octu balsamico

Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone) - Opis przyrządzania:

Mąkę i mączkę kukurydzianą wsypujemy do malaksera, dodajemy cukier i 1/2 łyżeczki soli.
Masło kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do malaksera.
Miksujemy, aż mąka i masło zaczną przypominać mokry piasek.
Teraz dodajemy surowe żółtko, ocet balsamico i 3-4 łyżki zimnej wody.
Miksujemy metodą pulsacyjną, aż ciasto utworzy kulę.
Wyjmujemy ciasto z malaksera, formujemy zgrabną kulę, po czym ją spłaszczamy na gruby krążek i zawijamy w plastikową folię.
Wstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone) przepisy:

  • Kruche ciasto z parmezanem
    Smaczne i łatwe ciasto do słonych tart.
  • Sos orzechowy do dziczyzny
    Toskańskie pesto orzechowe - znakomity i oryginalny dodatek do dziczyzny. Ja lubię ten sos także z makaronem (papardelle) i świeżo startym parmezanem. Gdyby tak się nam chciało ze świeżych orzechów obrać gorzkawą skórkę, to sos ten byłby godny podniebienia samego Bocuse'a...
  • Blinki z grochu włoskiego z kaczką
    Oryginalna, inspirowana włoskimi i francuskimi plackami z cieciorki, przystawka, doskonale nadająca się na rozpoczęcie eleganckiego obiadu z menu śródziemnomorskim.
  • Ciasto półkruche
    Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.
  • Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem
    Oryginalna tarta cebulowa robiona na tej samej zasadzie, co słynne ciasto z jabłkami. Naprawdę smaczna (jeśli się lubi cebulę, rzecz jasna) i pięknie się prezentuje.


Podziel się linkiem:




Komentarze: