Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-z-maka-kukurydziana-slone
Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone)
Gładka mączka kukurydziana (zwana przez Francuzów "Maizena") w cieście powoduje, że po upieczeniu ma ono piaskową konsystencję. Ocet balsamico zaś lekko zaostrza smak.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
175 g zwykłej mąki
75 g gładkiej mączki kukurydzianej
łyżeczka cukru
150 g zimnego masła
żółtko
łyżka octu balsamico
Opis przyrządzania:
Mąkę i mączkę kukurydzianą wsypujemy do malaksera, dodajemy cukier i 1/2 łyżeczki soli.
Masło kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do malaksera.
Miksujemy, aż mąka i masło zaczną przypominać mokry piasek.
Teraz dodajemy surowe żółtko, ocet balsamico i 3-4 łyżki zimnej wody.
Miksujemy metodą pulsacyjną, aż ciasto utworzy kulę.
Wyjmujemy ciasto z malaksera, formujemy zgrabną kulę, po czym ją spłaszczamy na gruby krążek i zawijamy w plastikową folię.
Wstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024