W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Królik w musztardzie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Królik w musztardzie

Doskonałe danie z francuskiej kuchni mieszczańskiej. Podajemy z kartofelkami lub kładzionymi kluseczkami i duszonymi porami lub brukselką.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • królik o wadze około 1 1/2 kg
  • kilka łyżek musztardy z Dijon
  • spora gałązka świeżego tymianku
  • szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina (lub nieco więcej)
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 2 surowe żółtka

Królik w musztardzie - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Królika myjemy, osuszamy papierem kuchennym i smarujemy musztardą, najlepiej ostrą i wytrawną - gładką (z Dijon) lub ziarnistą (z Meaux). Solimy i – pardon – pieprzymy. Do środka wkładamy gałązkę tymianku i kładziemy mięso na żaroodpornym półmisku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości (czyli jakąś godzinę), polewając często białym winem, a gdy pod zwierzęciem zbierze się już sporo sosu – polewamy właśnie nim. Gdy mięso jest już miękkie, odstawiamy je na kilka minut, by doszło do siebie (przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygło), a sos zlewamy do garnuszka. Stawiamy tenże na małym ogniu, dokładamy jeszcze łyżkę musztardy i śmietanę rozkręconą z surowymi żółtkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie pozwalamy, by sos się zagotował. Królika kroimy na kawałki, układamy na półmisku i polewamy sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Królik w musztardzie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Królik w musztardzie przepisy:

  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Królik z jałowcem
    Prosty, a pełen smaku królik z piekarnika. Podajemy z małymi kartofelkami lub piure, glazurowaną marchewką i zieloną sałatą (podwójny ukłon w stronę królika).
  • Czosnkowy królik z grzankami
    Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.
  • Królik duszony w cydrze
    Dzięki ziemniakom, cebuli i pieczarkom, jest to danie jednogarnkowe, czyli nie dość, że smaczne, to jeszcze praktyczne. Ale sałata jest obowiązkowa... Można jeszcze upiec po jabłuszku, a wtedy to już będzie uczta.
  • Królik z musztardą gruboziarnistą
    Pieczony-duszony królik z pieczarkami i kremowym sosem musztardowym - doskonały ze zwykłym piure ziemniaczanym lub kładzionymi kluseczkami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: