Doskonałe danie z francuskiej kuchni mieszczańskiej. Podajemy z kartofelkami lub kładzionymi kluseczkami i duszonymi porami lub brukselką.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Królik w musztardzie - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Królika myjemy, osuszamy papierem kuchennym i smarujemy musztardÄ…, najlepiej ostrÄ… i wytrawnÄ… - gÅ‚adkÄ… (z Dijon) lub ziarnistÄ… (z Meaux). Solimy i – pardon – pieprzymy. Do Å›rodka wkÅ‚adamy gałązkÄ™ tymianku i kÅ‚adziemy miÄ™so na żaroodpornym półmisku. WkÅ‚adamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miÄ™kkoÅ›ci (czyli jakÄ…Å› godzinÄ™), polewajÄ…c czÄ™sto biaÅ‚ym winem, a gdy pod zwierzÄ™ciem zbierze siÄ™ już sporo sosu – polewamy wÅ‚aÅ›nie nim. Gdy miÄ™so jest już miÄ™kkie, odstawiamy je na kilka minut, by doszÅ‚o do siebie (przykrywamy foliÄ… aluminiowÄ…, żeby nie wystygÅ‚o), a sos zlewamy do garnuszka. Stawiamy tenże na maÅ‚ym ogniu, dokÅ‚adamy jeszcze Å‚yżkÄ™ musztardy i Å›mietanÄ™ rozkrÄ™conÄ… z surowymi żółtkami. Podgrzewamy, caÅ‚y czas mieszajÄ…c, ale nie pozwalamy, by sos siÄ™ zagotowaÅ‚. Królika kroimy na kawaÅ‚ki, ukÅ‚adamy na półmisku i polewamy sosem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Królik w musztardzie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |