W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Królik w musztardzie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Królik w musztardzie

Doskonałe danie z francuskiej kuchni mieszczańskiej. Podajemy z kartofelkami lub kładzionymi kluseczkami i duszonymi porami lub brukselką.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • królik o wadze okoÅ‚o 1 1/2 kg
  • kilka Å‚yżek musztardy z Dijon
  • spora gaÅ‚Ä…zka Å›wieżego tymianku
  • szklanka (250 ml) biaÅ‚ego wytrawnego wina (lub nieco wiÄ™cej)
  • 150 ml gÄ™stej Å›mietany
  • 2 surowe żółtka

Królik w musztardzie - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Królika myjemy, osuszamy papierem kuchennym i smarujemy musztardÄ…, najlepiej ostrÄ… i wytrawnÄ… - gÅ‚adkÄ… (z Dijon) lub ziarnistÄ… (z Meaux). Solimy i – pardon – pieprzymy. Do Å›rodka wkÅ‚adamy gaÅ‚Ä…zkÄ™ tymianku i kÅ‚adziemy miÄ™so na żaroodpornym półmisku. WkÅ‚adamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miÄ™kkoÅ›ci (czyli jakÄ…Å› godzinÄ™), polewajÄ…c czÄ™sto biaÅ‚ym winem, a gdy pod zwierzÄ™ciem zbierze siÄ™ już sporo sosu – polewamy wÅ‚aÅ›nie nim. Gdy miÄ™so jest już miÄ™kkie, odstawiamy je na kilka minut, by doszÅ‚o do siebie (przykrywamy foliÄ… aluminiowÄ…, żeby nie wystygÅ‚o), a sos zlewamy do garnuszka. Stawiamy tenże na maÅ‚ym ogniu, dokÅ‚adamy jeszcze Å‚yżkÄ™ musztardy i Å›mietanÄ™ rozkrÄ™conÄ… z surowymi żółtkami. Podgrzewamy, caÅ‚y czas mieszajÄ…c, ale nie pozwalamy, by sos siÄ™ zagotowaÅ‚. Królika kroimy na kawaÅ‚ki, ukÅ‚adamy na półmisku i polewamy sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Królik w musztardzie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: