Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krolik-w-musztardzie

Królik w musztardzie

Doskonałe danie z francuskiej kuchni mieszczańskiej. Podajemy z kartofelkami lub kładzionymi kluseczkami i duszonymi porami lub brukselką.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
królik o wadze około 1 1/2 kg
kilka łyżek musztardy z Dijon
spora gałązka świeżego tymianku
szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina (lub nieco więcej)
150 ml gęstej śmietany
2 surowe żółtka

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Królika myjemy, osuszamy papierem kuchennym i smarujemy musztardą, najlepiej ostrą i wytrawną - gładką (z Dijon) lub ziarnistą (z Meaux). Solimy i – pardon – pieprzymy. Do środka wkładamy gałązkę tymianku i kładziemy mięso na żaroodpornym półmisku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości (czyli jakąś godzinę), polewając często białym winem, a gdy pod zwierzęciem zbierze się już sporo sosu – polewamy właśnie nim. Gdy mięso jest już miękkie, odstawiamy je na kilka minut, by doszło do siebie (przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygło), a sos zlewamy do garnuszka. Stawiamy tenże na małym ogniu, dokładamy jeszcze łyżkę musztardy i śmietanę rozkręconą z surowymi żółtkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie pozwalamy, by sos się zagotował. Królika kroimy na kawałki, układamy na półmisku i polewamy sosem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024