W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Królik duszony w piwie wiśniowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Królik duszony w piwie wiśniowym

Danie klasyczne. Piwo wiśniowe można już u nas dostać, królika też, więc warto się zabrać do tego dania, bo jest naprawdę smaczne. A poza tym rzadko spotykane poza Belgią...

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 królik
  • masło
  • cebula
  • łyżka mąki
  • mała butelka krieku (piwa wiśniowego)
  • 200 g wiśni bez pestek (doskonale sprawdzają się mrożone)
  • galaretka porzeczkowa

Królik duszony w piwie wiśniowym - Opis przyrządzania:

Królika kroimy na jednoporcjowe kawałki. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy 3 łyżki masła i osmażamy kawałki królika na rumiano. Dodajemy cebulę i smażymy kilka minut, aż zmięknie i zacznie się złocić. Posypujemy łyżką mąki i smażymy dalej uważając, by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewamy butelkę krieku. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu, aż królik będzie miękki, co będzie trwało co najmniej godzinę. Pod koniec duszenia dodajemy wiśnie i dusimy jeszcze kwadrans. Jeśli sosu będzie zbyt dużo, gotujemy jeszcze chwilę na dużym ogniu, bez przykrycia. Doprawiamy danie łyżką galaretki porzeczkowej i podajemy z piure ziemniaczanym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Królik duszony w piwie wiśniowym: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Królik duszony w piwie wiśniowym przepisy:

  • Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)
    Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...
  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Czosnkowy królik z grzankami
    Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.
  • Królik duszony w cydrze
    Dzięki ziemniakom, cebuli i pieczarkom, jest to danie jednogarnkowe, czyli nie dość, że smaczne, to jeszcze praktyczne. Ale sałata jest obowiązkowa... Można jeszcze upiec po jabłuszku, a wtedy to już będzie uczta.
  • Wstążki z królikiem
    Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).




Podziel się linkiem:


Komentarze: