Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krolik-duszony-w-piwie-wisniowym

Królik duszony w piwie wiśniowym

Danie klasyczne. Piwo wiśniowe można już u nas dostać, królika też, więc warto się zabrać do tego dania, bo jest naprawdę smaczne. A poza tym rzadko spotykane poza Belgią...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 królik
masło
cebula
łyżka mąki
mała butelka krieku (piwa wiśniowego)
200 g wiśni bez pestek (doskonale sprawdzają się mrożone)
galaretka porzeczkowa

Opis przyrządzania:
Królika kroimy na jednoporcjowe kawałki. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy 3 łyżki masła i osmażamy kawałki królika na rumiano. Dodajemy cebulę i smażymy kilka minut, aż zmięknie i zacznie się złocić. Posypujemy łyżką mąki i smażymy dalej uważając, by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewamy butelkę krieku. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu, aż królik będzie miękki, co będzie trwało co najmniej godzinę. Pod koniec duszenia dodajemy wiśnie i dusimy jeszcze kwadrans. Jeśli sosu będzie zbyt dużo, gotujemy jeszcze chwilę na dużym ogniu, bez przykrycia. Doprawiamy danie łyżką galaretki porzeczkowej i podajemy z piure ziemniaczanym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024