Znakomity, choć nieco skomplikowany przepis dla tych, co lubią się trochę w kuchni pomęczyć. Krokiety serowe i krokiety krewetkowe to popisowe dania belgijskiej kuchni mieszczańskiej. Nie da się ukryć, że nie jest to potrawa z gatunku dietetycznych, ale za to jaka pyszna!
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: pracochłonna
Składniki:
Krokiety serowe - Opis przyrzÄ…dzania:
70 g masÅ‚a rozpuszczamy w rondelku na maÅ‚ym ogniu. Wsypujemy szklankÄ™ mÄ…ki i smażymy, caÅ‚y czas mieszajÄ…c, przez 2-3 minuty. Dolewamy po trochu 1 i 2/3 szklanki mleka i doprowadzamy, ciÄ…gle mieszajÄ…c, do granicy wrzenia. Gotujemy 5 minut na najmniejszym ogniu, aż sos bÄ™dzie gÄ™sty i gÅ‚adki. Dodajemy szklankÄ™ tartego Å›wieżego parmezanu, szklankÄ™ tartego ementalera oraz 2 i ¾ szklanki tartego gruyera. Rozpuszczamy sery w sosie, caÅ‚y czas mieszajÄ…c. Odstawiamy rondel z ognia i gdy sos nieco przestygnie, dodajemy po jednym 3 żółtka z dużych jajek. Doprawiamy solÄ…, pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ… do smaku. KwadratowÄ… lub prostokÄ…tnÄ… formÄ™ (o wymiarach mniej wiÄ™cej 22x22 cm) wykÅ‚adamy foliÄ… spożywczÄ…. Wlewamy masÄ™ serowÄ… i wygÅ‚adzamy wierzch. Przykrywamy foliÄ…, dociskajÄ…c jÄ… dokÅ‚adnie do powierzchni masy, żeby nie utworzyÅ‚a siÄ™ skórka. Wstawiamy do lodówki na noc (może tam stać do 3 dni). Przygotowujemy panierkÄ™: ubijamy 3 biaÅ‚ka (te, co zostaÅ‚y od żółtek) z solÄ… i Å‚yżkÄ… oleju, aż siÄ™ spieniÄ…. Pół szklanki mÄ…ki i szklankÄ™ tartej buÅ‚ki wysypujemy na 2 talerze. Z zastygniÄ™tej masy serowej zdejmujemy foliÄ™. MasÄ™ wyrzucamy na blat stoÅ‚u posypany mÄ…kÄ…. Kroimy na 12 jednakowych prostokÄ…tów. Każdy obtaczamy lekko najpierw w mÄ…ce, potem w biaÅ‚kach, na koniec zaÅ› w tartej buÅ‚ce. Przygotowane krokiety kÅ‚adziemy na talerzu, przykrywamy foliÄ… i wstawiamy do lodówki, gdzie mogÄ… poczekać do chwili, w której zechcemy je smażyć. Kiedy już przyjdzie ta chwila, rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych we frytownicy (lub w odpowiednio dużym rondlu) do temperatury 180°C i smażymy krokiety po kilka na raz na ciemnozÅ‚oty kolor. OdsÄ…czamy nadmiar tÅ‚uszczu na papierze kuchennym i wstawiamy krokiety do ciepÅ‚ego piekarnika, żeby poczekaÅ‚y, aż usmażymy wszystkie do koÅ„ca. Podajemy gorÄ…ce na listkach zielonej saÅ‚aty, z dodatkiem ćwiartek cytryny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Krokiety serowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |