Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krokiety-serowe

Krokiety serowe

Znakomity, choć nieco skomplikowany przepis dla tych, co lubią się trochę w kuchni pomęczyć. Krokiety serowe i krokiety krewetkowe to popisowe dania belgijskiej kuchni mieszczańskiej. Nie da się ukryć, że nie jest to potrawa z gatunku dietetycznych, ale za to jaka pyszna!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: pracochłonna

Składniki:
masło
mąka
mleka
parmezan
ementaler
gruyere
jajka
gałka muszkatołowa
olej z orzeszków ziemnych
tarta bułka

Opis przyrządzania:
70 g masła rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Wsypujemy szklankę mąki i smażymy, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty. Dolewamy po trochu 1 i 2/3 szklanki mleka i doprowadzamy, ciągle mieszając, do granicy wrzenia. Gotujemy 5 minut na najmniejszym ogniu, aż sos będzie gęsty i gładki. Dodajemy szklankę tartego świeżego parmezanu, szklankę tartego ementalera oraz 2 i ¾ szklanki tartego gruyera. Rozpuszczamy sery w sosie, cały czas mieszając. Odstawiamy rondel z ognia i gdy sos nieco przestygnie, dodajemy po jednym 3 żółtka z dużych jajek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Kwadratową lub prostokątną formę (o wymiarach mniej więcej 22x22 cm) wykładamy folią spożywczą. Wlewamy masę serową i wygładzamy wierzch. Przykrywamy folią, dociskając ją dokładnie do powierzchni masy, żeby nie utworzyła się skórka. Wstawiamy do lodówki na noc (może tam stać do 3 dni). Przygotowujemy panierkę: ubijamy 3 białka (te, co zostały od żółtek) z solą i łyżką oleju, aż się spienią. Pół szklanki mąki i szklankę tartej bułki wysypujemy na 2 talerze. Z zastygniętej masy serowej zdejmujemy folię. Masę wyrzucamy na blat stołu posypany mąką. Kroimy na 12 jednakowych prostokątów. Każdy obtaczamy lekko najpierw w mące, potem w białkach, na koniec zaś w tartej bułce. Przygotowane krokiety kładziemy na talerzu, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, gdzie mogą poczekać do chwili, w której zechcemy je smażyć. Kiedy już przyjdzie ta chwila, rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych we frytownicy (lub w odpowiednio dużym rondlu) do temperatury 180°C i smażymy krokiety po kilka na raz na ciemnozłoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym i wstawiamy krokiety do ciepłego piekarnika, żeby poczekały, aż usmażymy wszystkie do końca. Podajemy gorące na listkach zielonej sałaty, z dodatkiem ćwiartek cytryny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024