No to jest po prostu świetne danko, na nieduży lunch lub lekką kolację (z białym weneckim winkiem). Soczyste krewetki i chrupiąca, pietruszkowo-czosnkowa kruszonka; naprawdę doskonałe.
Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki zapiekane z chlebowÄ… kruszonkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Krewetki obieramy z pancerzy, nacinamy wzdłuż grzbietów i usuwamy czarną "żyłkę". Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym kładziemy po 5 na 4 żaroodpornych talerzach.
Chleb pozbawiamy skórki, miąższ kruszymy na drobne okruszki - najłatwiej zrobić to w malakserze.
Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, dodając w czasie siekania 1/2 łyżeczki soli.
Mieszamy razem chlebowe okruszki z natką, czosnkiem i miękkim masłem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą (jeśli trzeba) i pieprzem.
Mieszanką posypujemy sprawiedliwie krewetki, po czym wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut, aż kruszonka zrobi się ładnie złota.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i kroimy na ćwiartki.
Podajemy krewetki prosto z piekarnika, z ćwiartkami cytryny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki zapiekane z chlebową kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna