W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki zapiekane z chlebową kruszonką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Krewetki zapiekane z chlebową kruszonką

No to jest po prostu świetne danko, na nieduży lunch lub lekką kolację (z białym weneckim winkiem). Soczyste krewetki i chrupiąca, pietruszkowo-czosnkowa kruszonka; naprawdę doskonałe.

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 dużych surowych krewetek
  • 200 g "wczorajszego" białego chleba
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 solidne ząbki czosnku
  • 150 g miękkiego masła
  • cytryna

Krewetki zapiekane z chlebową kruszonką - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Krewetki obieramy z pancerzy, nacinamy wzdłuż grzbietów i usuwamy czarną "żyłkę". Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym kładziemy po 5 na 4 żaroodpornych talerzach.
Chleb pozbawiamy skórki, miąższ kruszymy na drobne okruszki - najłatwiej zrobić to w malakserze.
Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, dodając w czasie siekania 1/2 łyżeczki soli.
Mieszamy razem chlebowe okruszki z natką, czosnkiem i miękkim masłem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą (jeśli trzeba) i pieprzem.
Mieszanką posypujemy sprawiedliwie krewetki, po czym wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut, aż kruszonka zrobi się ładnie złota.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i kroimy na ćwiartki.
Podajemy krewetki prosto z piekarnika, z ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki zapiekane z chlebową kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Krewetki zapiekane z chlebową kruszonką przepisy:

  • Krewetki cytrynowo-imbirowe
    Krewetki nabite na wykałaczki bardzo często podawane są na przyjęciach koktajlowych - zazwyczaj wszyscy je lubią, a i rozmiar przeciętnej krewetki jest akurat na jeden kęs.
  • Krewetki na sałacie z sosem szczawiowym
    Letnia przystawka w przyjemnej różowo-zielonej tonacji. Odmiany szczawiu różnią się między sobą kwaśnością, trzeba więc uważać, żeby sos nie był za kwaśny!
  • Krewetki z cytryną i kaparami Krewetki z cytryną i kaparami
    Do wypróbowania w najbliższy weekend! (Jeśli będą warte grzechu, to dołączę zdjęcie i komentarz).
  • Wiosenne owoce morza
    Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  • Krewetki w sosie szafranowym
    Bardzo szybkie danie w hiszpańskim stylu - krewetki duszone w białym winie, z czosnkiem, szafranem i nasionami kopru włoskiego. W zależności od pogody i nastroju możemy je podać na ciepło lub zimno - w pierwszym przypadku podprawiamy sos niedużą ilością gęstej śmietany.


Podziel się linkiem:




Komentarze: