Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-sherry
Krewetki z sherry
Popularny hiszpański klasyk, doskonała kombinacja krewetek i sherry. Podajemy prosto z patelni, a najlepiej w ogóle na niej - sos po smażeniu krewetek wart jest wycierania kawałkami bagietki.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
12-20 bardzo dużych surowych krewetek
oliwa z oliwek
2 łyżki półwytrawnego sherry
sos Tabasco
Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy ze skorupek, usuwamy główki. Ostrym nożem nacinamy grzbiety i usuwamy czarne żyłki. Krewetki płuczemy i osuszamy.Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy krewetki i smażymy przez 2-3 minuty, aż zrobią się różowe. Wlewamy sherry, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Tabasco. Podajemy natychmiast, z dużą ilością bułki do wybierania sosu z patelni.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024