W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki z migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Krewetki z migdałami

Błyskawiczne danie dla gości-amatorów owoców morza. Rumiane płatki migdałowe i odrobina antylskiego colombo zdecydowanie dodają smaku i oryginalności.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) surowych obranych krewetek
  • 50 g masła
  • 50 g płatków migdałowych
  • łyżeczka od kawy przyprawy colombo
  • ćwiartki cytryny do podania

Krewetki z migdałami - Opis przyrządzania:

Krewetki zapewne były mrożone - rozmrażamy je zatem na sicie, przepłukujemy wodą i starannie osuszamy.
Wkładamy masło do rondelka, stawiamy na średnim ogniu i topimy. Zdejmujemy piankę z wierzchu, po czym zlewamy rozpuszczone masło do miseczki, zostawiając w rondelku mleczny osad.
Połowę sklarowanego masła wlewamy na patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy masło się rozgrzeje (dzięki klarowaniu nie będzie miało ochoty się przypalać), wsypujemy migdałowe płatki. Rumienimy, cały czas mieszając, po czym odławiamy z patelni i odkładamy na bok.
Na patelnię wlewamy resztę masła i dobrze je rozgrzewamy. Na gorące masło wrzucamy krewetki i posypujemy je colombo. Starannie mieszamy i smażymy, aż będą jednolicie różowe - mniej więcej 4 do 5 minut.
Teraz do krewetek wsypujemy płatki migdałowe, całość solimy i mieszamy.
Podajemy niezwłocznie, z ćwiartkami cytryny do wyciskania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki z migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krewetki z migdałami przepisy:

  • Krewetki w sosie szafranowym
    Bardzo szybkie danie w hiszpańskim stylu - krewetki duszone w białym winie, z czosnkiem, szafranem i nasionami kopru włoskiego. W zależności od pogody i nastroju możemy je podać na ciepło lub zimno - w pierwszym przypadku podprawiamy sos niedużą ilością gęstej śmietany.
  • Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie
    Bardzo podzielne danie dla gości, kolorowe i aromatyczne. Podajemy z miską ryżu, choć ja szczególnie sobie cenię w tym kontekście indyjskie pieczywo - chappati, poppadums, rotis... Nie wiem, czy to będzie ortodoksyjnie, ale pasuje mi tu miska z raitą i jakieś ostre pikle z mango.
  • Mazurek owsiany z polewą imbirową
    Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.
  • Florentynki
    Klasyczne, konieczne na Boże Narodzenie, niemieckie ciasteczka bakaliowe - przepysznie słodkie od miodu, chrupiące od migdałów, ciągnące się od karmelu i suszonych owoców. Ten przepis szczególnie mi odpowiada, bo oprócz migdałów znajdziemy w nim jeszcze orzeszki piniowe. Florentynki przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, bo łatwo miękną.
  • Mazurek kajmakowy na bogato
    Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.


Podziel się linkiem:




Komentarze: