Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-migdalami

Krewetki z migdałami

Błyskawiczne danie dla gości-amatorów owoców morza. Rumiane płatki migdałowe i odrobina antylskiego colombo zdecydowanie dodają smaku i oryginalności.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) surowych obranych krewetek
50 g masła
50 g płatków migdałowych
łyżeczka od kawy przyprawy colombo
ćwiartki cytryny do podania

Opis przyrządzania:
Krewetki zapewne były mrożone - rozmrażamy je zatem na sicie, przepłukujemy wodą i starannie osuszamy.
Wkładamy masło do rondelka, stawiamy na średnim ogniu i topimy. Zdejmujemy piankę z wierzchu, po czym zlewamy rozpuszczone masło do miseczki, zostawiając w rondelku mleczny osad.
Połowę sklarowanego masła wlewamy na patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy masło się rozgrzeje (dzięki klarowaniu nie będzie miało ochoty się przypalać), wsypujemy migdałowe płatki. Rumienimy, cały czas mieszając, po czym odławiamy z patelni i odkładamy na bok.
Na patelnię wlewamy resztę masła i dobrze je rozgrzewamy. Na gorące masło wrzucamy krewetki i posypujemy je colombo. Starannie mieszamy i smażymy, aż będą jednolicie różowe - mniej więcej 4 do 5 minut.
Teraz do krewetek wsypujemy płatki migdałowe, całość solimy i mieszamy.
Podajemy niezwłocznie, z ćwiartkami cytryny do wyciskania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024