W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie

Bardzo podzielne danie dla gości, kolorowe i aromatyczne. Podajemy z miską ryżu, choć ja szczególnie sobie cenię w tym kontekście indyjskie pieczywo - chappati, poppadums, rotis... Nie wiem, czy to będzie ortodoksyjnie, ale pasuje mi tu miska z raitą i jakieś ostre pikle z mango.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku
  • olej sojowy
  • 1 i 1/2 mielonej gorczycy
  • 1 i 1/2 mielonego kminu rzymskiego
  • płaska łyżeczka mielonej papryki
  • 1 i 1/2 kg surowych obranych krewetek
  • 1 i 1/2 kg pomarańczowej dyni
  • kawałek korzenia świeżego imbiru o długości 5 cm
  • mały pęczek dymki
  • 4 goździki
  • 3 łyżki musztardy z Dijon
  • sok z cytryny
  • świeża posiekana kolendra

Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Dodajemy łyżkę oleju, gorczycę, kmin rzymski i paprykę. Dodajemy krewetki i starannie mieszamy, żeby pasta przyprawowa pokryła wszystkie skorupiaki. Odstawiamy na kwadransik.
Dynię kroimy w kawałki, usuwamy pestki i włóknisty środek, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Imbir obieramy ze skórki, po czym kroimy w cienkie słupki, czyli w zapałkę.
Dymkę obieramy, odcinamy korzonki, płuczemy, osuszamy i siekamy.
Na dużą patelnię wsypujemy kostki dyni i imbir, dodajemy rozgniecione w moździerzu goździki i dolewamy ćwierć szklanki wody. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy kilka minut (powiedzmy 3 do 5), aż dynia lekko zmięknie. Zawartość patelni przekładamy do miski.
Na tę samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy dymkę i smażymy chwilę, mieszając, aż zwiotczeje.
Dodajemy krewetki i smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż krewetki stracą swą przezroczystość i się zaróżowią.
Dodajemy dynię, dolewamy trochę wody, żeby nam się to wszystko nie zaczęło przypalać. Dodajemy musztardę, mieszamy. Solimy wszystko do smaku, przykrywamy i podgrzewamy 2-3 minuty, ale raczej nie dłużej, bo krewetki stwardnieją.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i posypujemy siekaną kolendrą tuz przed podaniem.
Podajemy z ryżem, chutneyem, jakimiś indyjskimi plackami...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie przepisy:

  • Krewetki w kremowym sosie
    Błyskawiczne danie z krewetek, możliwe do zrobienia nawet w obliczu nieoczekiwanych gości - tych miłych, rzecz jasna, nie będziemy przecież owocami morza karmić tych mniej sympatycznych... Do krewetek możemy ugotować ryż z odrobiną curry lub szafranu lub dać kawałek bagietki do wylizywania sosu.
  • Gulasz z wołowiny, podawany w dyni
    Rozgrzewające danie, którym śmiało możemy nakarmić większy najazd gości - na przykład po jesiennym spacerze w zaprzyjaźnionym gronie. Nieźle pasuje też do Halloween - dymiąca dynia na pewno zrobi właściwe wrażenie!
  • Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym
    Gęsta od kokosowego mleka, pachnąca od przypraw tajska zupka z krewetkami i optymistyczną ilością dyni. Wielbicielom zup starczy za cały obiad.
  • Krewetki marynowane w jogurcie Krewetki marynowane w jogurcie
    Krewetki przed pieczeniem marynujemy w indyjsko-podobnej zalewie jogurtowej typu tandoori, a po upieczeniu podajemy na wykałaczkach. Doskonałe dla gości.
  • Mule i vongole z sherry
    Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...


Podziel się linkiem:




Komentarze: