Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-dynia-w-kremowym-od-musztardy-sosie

Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie

Bardzo podzielne danie dla gości, kolorowe i aromatyczne. Podajemy z miską ryżu, choć ja szczególnie sobie cenię w tym kontekście indyjskie pieczywo - chappati, poppadums, rotis... Nie wiem, czy to będzie ortodoksyjnie, ale pasuje mi tu miska z raitą i jakieś ostre pikle z mango.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 ząbków czosnku
olej sojowy
1 i 1/2 mielonej gorczycy
1 i 1/2 mielonego kminu rzymskiego
płaska łyżeczka mielonej papryki
1 i 1/2 kg surowych obranych krewetek
1 i 1/2 kg pomarańczowej dyni
kawałek korzenia świeżego imbiru o długości 5 cm
mały pęczek dymki
4 goździki
3 łyżki musztardy z Dijon
sok z cytryny
świeża posiekana kolendra

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Dodajemy łyżkę oleju, gorczycę, kmin rzymski i paprykę. Dodajemy krewetki i starannie mieszamy, żeby pasta przyprawowa pokryła wszystkie skorupiaki. Odstawiamy na kwadransik.
Dynię kroimy w kawałki, usuwamy pestki i włóknisty środek, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Imbir obieramy ze skórki, po czym kroimy w cienkie słupki, czyli w zapałkę.
Dymkę obieramy, odcinamy korzonki, płuczemy, osuszamy i siekamy.
Na dużą patelnię wsypujemy kostki dyni i imbir, dodajemy rozgniecione w moździerzu goździki i dolewamy ćwierć szklanki wody. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy kilka minut (powiedzmy 3 do 5), aż dynia lekko zmięknie. Zawartość patelni przekładamy do miski.
Na tę samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy dymkę i smażymy chwilę, mieszając, aż zwiotczeje.
Dodajemy krewetki i smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż krewetki stracą swą przezroczystość i się zaróżowią.
Dodajemy dynię, dolewamy trochę wody, żeby nam się to wszystko nie zaczęło przypalać. Dodajemy musztardę, mieszamy. Solimy wszystko do smaku, przykrywamy i podgrzewamy 2-3 minuty, ale raczej nie dłużej, bo krewetki stwardnieją.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i posypujemy siekaną kolendrą tuz przed podaniem.
Podajemy z ryżem, chutneyem, jakimiś indyjskimi plackami...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024