Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-cytryna-i-kaparami

Krewetki z cytryną i kaparami

Do wypróbowania w najbliższy weekend! (Jeśli będą warte grzechu, to dołączę zdjęcie i komentarz).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500g (pół kilo) dużych surowych krewetek
3 duże ząbki czosnku
2 plasterki pancetty
2 łyżki kaparów
1/2 pęczka natki pietruszki
łyżeczka suszonej ostrej papryki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
cytryna

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Krewetki obieramy z pancerzy, po czym ostrym nożykiem nacinamy każdą na grzbiecie i usuwamy czarną "żyłkę". Starannie płuczemy i równie starannie osuszamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub rozgniatamy nożem na piure.
Pancettę kroimy możliwie drobno.
Kapary osączamy z zalewy, osuszamy w ręczniku papierowym i też siekamy, chyba że są to te drobniutkie, nonpareilles, wtedy nie ma co sobie zawracać głowy...
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem czosnek, pancettę, kapary, natkę, ostrą paprykę i oliwę. Dodajemy krewetki i mieszamy, żeby marynata dobrze je pokryła.
Przekładamy wszystko - to jest krewetki wraz z marynatą - na duży żaroodporny półmisek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na nie dłużej, niż 10 minut - krewetki powinny zrobić się jaskrawo różowe, a marynata skwierczeć.
Wyjmujemy krewetki z pieca i posypujemy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, po czym szczodrze skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy na półmisku lub też - w wersji eleganckiej - przekładamy na ogrzane talerze.
Podajemy do tego masę wytrawnego białego lub różowego wina oraz świeże pieczywo.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024