Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-w-limetkowej-marynacie
Krewetki w limetkowej marynacie
Sałatka z różowych krewetek w zielonym pikantnym sosie. Efektowna i egzotyczna, jest jednocześnie szalenie prosta w wykonaniu. Doskonała na lunch (dla 4 osób) lub jako przystawka (6 porcji).
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 kg ugotowanych krewetek
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limetek
1 i 1/2 łyżeczki startej skórki z limetki
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
papryczka jalapeno
świeża kolendra
2 ząbki czosnku
2-3 kiwi
dojrzałe awokado
kędzierzawa sałata
Opis przyrządzania:
Zaczynamy od krewetek: jeśli są mrożone, trzeba je rozmrozić; jeśli są w skorupkach, trzeba je obrać. Przygotowujemy marynatę: mieszamy sok i skórkę z limetek, olej, posiekaną papryczkę jalapeno, 3 łyżki siekanych listków kolendry, wyciśnięte ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Do marynaty dodajemy przygotowane krewetki i mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny - w tym czasie 2 razy całość mieszamy, żeby krewetki marynowały się równomiernie. Talerze, na których mamy zamiar podać sałatkę, wykładamy drobnymi listkami kędzierzawej sałaty lub gorzkawej endywii. Obieramy i kroimy kiwi - powiedzmy po pół na porcję - i układamy je na sałacie. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wydłubujemy małe kawałki, które mieszamy z krewetkami i marynatą. Dzielimy krewetki z awokado równo pomiędzy talerze i polewamy całośc taką ilością marynaty, jaka wydaje nam się stosowna. Podajemy ozdobione ćwiartką limetki i gałazką kolendry.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024