Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kreolski-kremik
Kreolski kremik
Jedna z wielu wersji pieczonego kremu, tym razem z mlekiem kokosowym. Świetny deser na lato, kiedy do stosu truskawek, malin, wiśni i porzeczek potrzebujemy czegoś łagodnego w smaku.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 ml mleka
300 ml mleka kokosowego
3 jajka
1 żółtko
60 g cukru
cukier waniliowy
limetka plus łyżeczka cukru
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do rondla wlewamy mleko i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy ubijamy ręcznym mikserem na gładką masę. Powoli, cały czas miksując, dolewamy gorące mleko. Przelewamy krem do 4 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy 20 minut, aż krem będzie ścięty ( na środku może być jeszcze lekko płynny). Wyjmujemy miseczki z piekarnika i studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Z wyszorowanej limetki ścieramy skórkę i rozcieramy ją z łyżeczką cukru. Limetkowym cukrem posypujemy każdy kremik tuż przed podaniem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024