Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kreolski-kremik

Kreolski kremik

Jedna z wielu wersji pieczonego kremu, tym razem z mlekiem kokosowym. Świetny deser na lato, kiedy do stosu truskawek, malin, wiśni i porzeczek potrzebujemy czegoś łagodnego w smaku.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 ml mleka
300 ml mleka kokosowego
3 jajka
1 żółtko
60 g cukru
cukier waniliowy
limetka plus łyżeczka cukru

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do rondla wlewamy mleko i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy ubijamy ręcznym mikserem na gładką masę. Powoli, cały czas miksując, dolewamy gorące mleko. Przelewamy krem do 4 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy 20 minut, aż krem będzie ścięty ( na środku może być jeszcze lekko płynny). Wyjmujemy miseczki z piekarnika i studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Z wyszorowanej limetki ścieramy skórkę i rozcieramy ją z łyżeczką cukru. Limetkowym cukrem posypujemy każdy kremik tuż przed podaniem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024