W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kremowe piure ze słodkich ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Kremowe piure ze słodkich ziemniaków

Klasyczne amerykańskie piure z małą modyfikacją rodem z kuchni włoskiej.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg słodkich ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 100 g serka mascarpone
  • gałka muszkatołowa
  • 12 listków świeżej szałwi
  • oliwa z oliwek

Kremowe piure ze słodkich ziemniaków - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w równe kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy garnek na średnim ogniu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (jakieś pół godziny). Odcedzamy, odparowujemy na małym ogniu, po czym rozgniatamy tłuczkiem na gładkie piure. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy do piure. Stawiamy garnek na maleńkim ogniu i podgrzewamy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Listki szałwi myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy szałwię i chwilę podsmażamy. Przekładamy piure do ładnej miski, na wierzch kładziemy usmażone listki szałwi i polewamy łyzką oliwy od smażenia. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kremowe piure ze słodkich ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kremowe piure ze słodkich ziemniaków przepisy:

  • Sycylijska sałatka z ziemniaków
    Ciepła ziemniaczana sałatka o typowej dla Sycylii kombinacji słodkich i kwaśnych smaków. Pyszna i oryginalna.
  • Wiśniowe coulis
    Ciemnorubinowy sos owocowy do wszystkich słodkich dań.
  • Zraziki z indyka w sosie szałwiowym
    Bardzo smaczne niedzielne danie z indyczych piersi, grzybów i śmietany. Idealnie do tego pasuje piure z ziemniaków i jakaś odmiana duszonej marchewki. Jeśli nie chce nam się akurat gotować ziemniaków, pieczemy w piecyku kilka grzanek z bułki i podajemy do indyka.
  • Piure śródziemnomorskie
    Piure o wyraźnym aromacie oliwy - dobrze jest użyć oliwy łagodnej, gdyż nie zdominuje ona wtedy smaku ziemniaków. Zioła dobieramy sobie dowolnie, pozostając jednak w kręgu Morza Śródziemnego.
  • Zupa czosnkowa francuska
    Doskonała zupa dla miłośników czosnku, zabielana żółtkami i śmietanką, doprawiona szałwią. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.




Podziel się linkiem:


Komentarze: