Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kremowe-piure-ze-slodkich-ziemniakow

Kremowe piure ze słodkich ziemniaków

Klasyczne amerykańskie piure z małą modyfikacją rodem z kuchni włoskiej.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg słodkich ziemniaków
100 ml mleka
100 g serka mascarpone
gałka muszkatołowa
12 listków świeżej szałwi
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w równe kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy garnek na średnim ogniu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (jakieś pół godziny). Odcedzamy, odparowujemy na małym ogniu, po czym rozgniatamy tłuczkiem na gładkie piure. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy do piure. Stawiamy garnek na maleńkim ogniu i podgrzewamy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Listki szałwi myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy szałwię i chwilę podsmażamy. Przekładamy piure do ładnej miski, na wierzch kładziemy usmażone listki szałwi i polewamy łyzką oliwy od smażenia. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024