Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kremowe-piure-ze-slodkich-ziemniakow
Kremowe piure ze słodkich ziemniaków
Klasyczne amerykańskie piure z małą modyfikacją rodem z kuchni włoskiej.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg słodkich ziemniaków
100 ml mleka
100 g serka mascarpone
gałka muszkatołowa
12 listków świeżej szałwi
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w równe kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy garnek na średnim ogniu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (jakieś pół godziny). Odcedzamy, odparowujemy na małym ogniu, po czym rozgniatamy tłuczkiem na gładkie piure. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy do piure. Stawiamy garnek na maleńkim ogniu i podgrzewamy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Listki szałwi myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy szałwię i chwilę podsmażamy. Przekładamy piure do ładnej miski, na wierzch kładziemy usmażone listki szałwi i polewamy łyzką oliwy od smażenia. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024