W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kremowa zupa pomidorowa z kozim serkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Kremowa zupa pomidorowa z kozim serkiem

Łagodna, włoska z pochodzenia, zupa z dojrzałych pomidorów, "wzmocniona" kozim twarożkiem. Jeszcze kilka grzanek z oliwą i czosnkiem i mamy doskonały lekki lunch.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych gruntowych pomidorów
  • 2 cebule średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • gałązka świeżego tymianku
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • 200 g świeżego koziego twarożku
  • kilka gałązek bazylii do ozdoby

Kremowa zupa pomidorowa z kozim serkiem - Opis przyrządzania:

Pomidory zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w nim na minutę. Przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Do sporego garnka wlewamy 3-4 łyżki oliwy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną cebulę i gałązkę tymianku i dusimy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając - cebula nie powinna się przyrumienić. Dodajemy pomidory, solimy i wsypujemy skąpą łyżeczkę cukru. Zwiększamy ogień i dusimy warzywa przez kolejne 5 minut. Wlewamy 200 ml wody, zagotowujemy i gotujemy zupę na średnim ogniu przez 20 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i wyjmujemy gałązkę tymianku. Porcjami miksujemy zupę w malakserze lub blenderze, po czym przelewamy przez sitko - to, rzecz jasna, nie jest konieczne, ale nada zupie przyjemną gładkość. Mieszamy zupę ze śmietanką i podgrzewamy, dosalając do smaku. Nalewamy zupę do talerzy lub miseczek i na środku każdej porcji kładziemy szczodrą łyżkę koziego twarożku. Ozdabiamy każdy talerz kilkoma listkami świeżej bazylii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kremowa zupa pomidorowa z kozim serkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kremowa zupa pomidorowa z kozim serkiem przepisy:

  • Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem
    Wyjątkowo udany makaron - pomidory pieczone w piekarniku stają się głębsze w smaku, zaś kozi camembert pod wpływem ciepła mięknie i rozpuszcza się w przyjemny dla podniebienia sposób.
  • Tarta z kozim twarożkiem
    Tartę taką możemy podawać na gorąco lub zimno - ponieważ dodajemy do nadzienia ubite białka, tarta prosto z piekarnika będzie wyrośnięta (niemal) jak suflet; natomiast pozostawiona do wystygnięcia - opadnie (nie tracąc nic ze swego smaku).
  • Ciasto francuskie z cebulką i kozim serem
    Bardzo dobry ciepły placek z duszoną, lekko słodką cebulą i kozim serkiem, który mile wszystko - jakby to określić - uwytrawnia. Jak każde danie z użyciem ciasta francuskiego, i to najlepsze jest wkrótce po upieczeniu.
  • Jesienna zupa z pomidorów
    Jesienna, bo konieczne są do niej naprawdę dojrzałe, gruntowe pomidory, które dają zupie słodycz i świeży smak. Jeśli damy do zupy czosnkową bagietkę z serem (*!*4090*!*), mamy doskonały weekendowy lunch.
  • Polenta z kozim serem
    Doskonały dodatek do pieczonego mięsa albo duszonego w sosie. Możemy też podać taką polentę z grzybowym gulaszem, mmm...




Podziel się linkiem:


Komentarze: