Łagodna, włoska z pochodzenia, zupa z dojrzałych pomidorów, "wzmocniona" kozim twarożkiem. Jeszcze kilka grzanek z oliwą i czosnkiem i mamy doskonały lekki lunch.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kremowa zupa pomidorowa z kozim serkiem - Opis przyrządzania:
Pomidory zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w nim na minutę. Przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Do sporego garnka wlewamy 3-4 łyżki oliwy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną cebulę i gałązkę tymianku i dusimy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając - cebula nie powinna się przyrumienić. Dodajemy pomidory, solimy i wsypujemy skąpą łyżeczkę cukru. Zwiększamy ogień i dusimy warzywa przez kolejne 5 minut. Wlewamy 200 ml wody, zagotowujemy i gotujemy zupę na średnim ogniu przez 20 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i wyjmujemy gałązkę tymianku. Porcjami miksujemy zupę w malakserze lub blenderze, po czym przelewamy przez sitko - to, rzecz jasna, nie jest konieczne, ale nada zupie przyjemną gładkość. Mieszamy zupę ze śmietanką i podgrzewamy, dosalając do smaku. Nalewamy zupę do talerzy lub miseczek i na środku każdej porcji kładziemy szczodrą łyżkę koziego twarożku. Ozdabiamy każdy talerz kilkoma listkami świeżej bazylii.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Kremowa zupa pomidorowa z kozim serkiem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |